Hel városa

Az egy szem angolnyelvű poszt után íme Hel városának leírása, mely az LFX-en szerveződött D&D játék induló helyszíne. Egy új, viszonylag korlátozott (fajok, kasztok) világot teremtünk,  a játékosokkal közösen, direkt az online játékformához igazodva.

Muspelheim szigetének nyugati partján áll Hel, a törpök legnagyobb városa. A part 300 méternyi sziklafalként magasodik a tengerbe és a fjordszerű öböl a környéken az egyetlen, ahol a hajók ki tudnak kötni. Úgy tartják, több, mint 10,000 törp lélek él ott és legalább 2,000 ember és gnóm. A vízfelszínen kikötő, a földfelszínen hatalmas erődítések védelmében istállók és szántók találhatóak, a kettő között pedig sok-sok szinten élik a lakók mindennapjaikat.

A felszín közelében élnek az emberek, bár a felszíni erődítésekben a törp Griff ház katonái szolgálnak (nevükhöz méltóan griff-háton ellenőrizve a sziget nyugati partvonalát). A védművek mögött – már a föld alatt – magtárak, kényelmes emberméretű otthonok, a vendégeknek ivó- és közös szálláshely található, közvetlenül alatta pedig egy viszonylag friss, könyvtárból és színházból átalakított mágia-akadémia található. (Egyelőre három varázsló tanít és kutat, a hallgatók pedig dalnokok, csepürágók és nemes fiatalok.) A térkapuk alkotta hatalmas tér piacként működik, közvetlen szomszédságában különféle árukra specializálódott kereskedések működnek. Még a felszínhez közel találhatóak a város mélyében működő platformok, liftek és daruk működését lehetővé tevő, nem ritkán teremnyi szerkezetek: fogaskerekek, váltókerekek, láncok.

A hajdanvolt hatalmas könyvtár és a körülötte nyujtózó tereken állnak a térkapuk. Ma ezek közül csak három működik: egy Elivagarral, egy Álfheimmel, egy pedig a sziget közepén található Sárkánytrónnal köti össze Helmet. Legalább tucatnyi kapu van, melyek az orkok által elfoglalt városokba akár több száz mérföld távolságba vezetnek. Ráadásul van néhány kapu, amiről senki sem tudja már, hogy hová vezetnek.

Középtájon egy nagyon nagy része található a városnak. Mélyen a föld alá nyúlnak a törpök által lakott “házak”, melyek valójában önálló erődök. Három (olykor négy) generáció él együtt és az előkelő, nemes házak esetében a szolgálók egy része is a vastag falak mögött alszik. Persze a szűk “utcák” mellett sok kisebb-nagyobb tér is található ezeken a szinteken, amelyeket ha kap természetes fényt, akkor fákkal, cserepes növényekkel, ha nem, akkor különféle gombákkal díszítenek a szobrok és különféle régi, színes, mágikus lámpásokkal együtt. A törpök szórakozását színházak, dalárdák és arénák biztosítják, az alkoholfogyasztást jellemzően otthon, baráti társaságban művelik.

Helben él Haskell, Moradinnak, a törp bölcsből lett isten bajnoka (tudás szféra), aki most a mágikus akadémia bővítésén dolgozik. (Álfheimben él Olga, aki a törp hadvezérből (Olsen) lett isten bajnoka és azon munkálkodik, hogy az északra lévő legközelebb álló, orkok által uralt várost visszafoglalja.)

Fentről a vízszinthez közeledve először a műhelyekkel, majd a bányákkal találkozhat az utazó. Rengeteg céh működik itt: kovácsok, kőfaragók, kocsikészítők, cserépégetők, bőrművesek, ékszerészek, molnárok, szabók és csizmadiák dolgoznak ezekben a műhelyekben. Hátul, távol a tenger friss levegőjétől húzódnak a bányajáratok és az elhagyatott, meddő tárnákban pihennek a holtak.

Végül érdemes említést tenni a kikötőről, mely a vízszínen, masszív védművek mögött áll. A törpök saját hajói mellett kikötnek itt az emberek kereskedőgályái is. A déli fal tövében egyébként senki sem hajózik, itt csapódik a vízbe ugyanis a kb. 200 méter magasból a Hel-vízesés összefüggő víztömege. Utóbbinak köszönhetően a leghidegebb télen sem fagy be az öböl.

A város mindig is a törpék kezén maradt, az elmúlt évszázadokban két alkalommal ostromolták meg a szigetre betörő ork hordák. Folyamatosan bővítik, a meglévő részeket pedig átépítik, szinte él.

Reklámok

What do you think?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s