Witcher: the Wild Hunt

(Pár sor a Witcherről, amit eredetileg a privát blogomra írtam.) Érdemes megnézni a kritikákat az IGN-en, Gametrailersen, nagyjából elmondanak benne minden lényegeset. A pontszámok 9.8 körül mozognak és bizony azt kell mondjam, hogy megérdemli a játék.

A környezet: lenyűgöző. Részletgazdag, ízléses, a maga egyszerűségében is nagyszerű. Nincs szükség sivatagokra és havas csúcsokra, az egyszerű erdő is varázslatossá tehető, ha itt-ott mocsár, másutt pedig óriás öreg fák teszik változatossá. Ráadásul önálló életre kel az erdő, amikor feltámad a szél, esni kezd az eső vagy csak a lemenő/felkelő nap önti el arany fényével. Ugyanígy az épített környezet is szép, a házak, falak, várak impozáns méretűek és pont úgy néznek ki, ahogy a “valóságban”, azaz láthatóan építészetileg is funkcionálnak. Nincsenek túlcsicsázva, de a festett üvegablakokkal, különféle tetőfedő elemekkel és formákkal rendkívül változatosak. A városok utcái élnek a kis terekkel, járdákkal, árusokkal, lovakkal. Külön kiemelném a fényhatásokat, a tűztartók, fáklyák és tábortüzek mellett egészen másként hat ugyanaz a helyszín éjszaka és nappal (legyen szó egy erdei szentélyről vagy egy városi főtérről).

A látványhoz kapcsolódik kicsit, hogy a szereplők minden eddigi játéknál életszerűbbek. Élnek a karakterek, hála a természetes mimikájuknak és a szemeiknek, amik a beszélgetőre fókuszálnak – vagy épp elrévednek, ha a karakter visszaemlékezve beszél. Külön megemlítem a hajformákat: gyönyörű, ahogy a karakterrel mozog, a szél fújja, épp csak az hiányzik, hogy a karakter néha beletúrjon. A szörnyek is élnek, főleg a nagyok igazán látványosak, ahogy röpülnek, támadnak, tépi a szél a tollaikat vagy épp felverik a port ahogy földet érnek. Geralt szakálla nő, kell ennél több?

A párbeszédek, szövegek is kiemelkedően jók. Van értelme a választási lehetőségeknek, még amikor csak bővebb információkat lehet szerezni, akkor is érzelmileg töltöttek a lehetőségek és a beleélést, szerepjátékot segíti, hogy az ember kattintja-e azokat. Sok a választási lehetőség és nem igazán érződik, hogy mikor melyiknek mi lesz a jelentősége. Rengeteg jó fordulat, mindez persze sötét színekkel megfestve, mégiscsak dark fantasy világról beszélünk. Rengeteg szöveg van a játékban és a nagy része a beszélgetésekben bontakozik ki. Kis túlzással a legutolsó kocsmárosnak is története van, melyen keresztül mindig megtudhatunk valamit a világról, annak történelméről, szereplőiről (istenekről, emberekről, szörnyekről).

Már a fentiektől is zseniális szerepjáték lenne, de a jól eltalált, egyszerű és mégis sok lehetőséget kínáló harcrendszer (nem bonyolultabb az Assassin’s Creed sorozatoknál) élvezetessé teszi a küzdelmeket, melyek mégiscsak a kihívást jelentik a játékban. Ezen felül az erőforrások gyűjtögetésének van értelme, de mégis tele van sikerélménnyel: sokféle italt, olajat és felszerelést fogunk összefőzni, összerakni, összerakatni. Adja magát, annyit szüttyög vele az ember, amennyit kedve tartja, de meghálálja magát.

Hogy azért legyen negatívum is: ugye azáltal, hogy Geralt a főszereplő, nincs lehetőségünk más karakterrel játszani. Néha-néha irányíthatjuk Cirit, de ez önmagában nem elegendő. A világ kiállt ért, hogy egy törp vagy elf bőrébe bújjunk, varázshasználók legyünk, de be kell érjük a witcher szerepével. Persze ez amolyan álnegatívum, mert egyrészt Geralt rettentően kúl karakter és ez mégiscsak az ő története (ahogy Shephardé a Mass Effect), másrészt a választási lehetőségek révén különféle módon játszhatjuk Geraltot.

Csináltam pár tech jellegű videót az új kártyával, aki lusta a youtube-on keresgélni gameplayt, az erre is kattinthat (1080p-ben érdemes nézni).

Reklámok

What do you think?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s