Horror on the Orient Express

Nagyon-nagyon régen, még talán egyetemista éveim alatt játszottam a Horror on the Orient Express kampányt, hogy aztán legalább három alkalommal meséljem is. A Call of Cthulhu világában játszódó megakampány méretét és léptékét jól jellemzi, hogy sosem sikerült befejezni, de ezzel együtt, amikor a Kickstarteren 2012. nyarán megjelent a felhívás, akkor azonnal lecsaptam rá. Akkor még nem is sejthettem, hogy micsoda kálváriája lesz a kampánynak, ami oda vezetett, hogy idén június elején a Chaosium két oszlopos tagja visszatért a céghez és gyakorlatilag lefejezték azt azt az inkompetens vezetés miatt. A tervezett 2013. augusztusi szállítás helyett végül tegnap hozta meglepetés-szerűen a posta a pakkot, majdnem két év késéssel:

2015-06-29 22.45.54

https://rd.io/i/Rl4WLXM-VP3Y/

Már lehetett tudni, hogy Európában van, hosszú heteket hánykolódott ugyanis az Atlanti-óceánon, mire megérkezett Franciaországba, ahol át is csomagolták a pakkot, annyira féltették a cégnél. A pénz kifizetése óta egyébként volt rengeteg felháborítóan hosszú kommunikációs csend, magyarázkodás, egyszer újra nyomtattatott kiadvány a nyomda-keresés teljes procedúrájával együtt. Az írás volt egyébként a leggyorsabb az egész folyamatban, a szerkesztési munkálatok vittek el legalább másfél évet az elmúlt háromból, hogy aztán hónapokat kelljen arra is várni, hogy a sok apróságot összekészítsék, becsomagolják és postára adják ott a messzi Amerikában.

Néhányan már lemondtak róla, az amerikai blogokon egyetlen helyen lehetett látni csak képeket arról, hogy a csomag tényleg megérkezett és létezik. A tegnapi meglepetés aztán sokáig nem hagyott aludni. A bontogatás rögtön újabb fordulatot hozott, a klasszikus doboz a dobozban megoldásával:

A legfelső réteg végül aztán a két pólót, a textilszatyrot és a bögrét rejtő kis dobozt tartalmazta. Meséléshez és a pakk szállítgatásához kiválóak lesznek, de a bögréhez volt egy figyelmeztetés, miszerint a dekorációs anyag szervezetbe kerülése születési rendellenességhez és terméketlenséghez vezet. Hogy ezt mennyire kell komolyan venni, azt nem tudom, de inkább majd csak a ceruzákat tartom benne.

A kampány eredeti alkotója, Lynn W. Willis 2013. elején halt meg. Az 1991-es eredetit ő álmodta meg, nagyrészt írta és szerkesztette, ez az új kiadás is rengeteget tartalmaz a soraiból. Riszpekt! Bővebben az egyik író blogján olvashattok róla.

mark-and-lynn[1]

A következő réteg a novelláskötetet, egy rejtélyes hengert és a kockakészlet. Előbbiben olyan szerzők is publikáltak, mint Robin D. Laws, Elaine Cunningham, hogy csak az általam ismerteket emeljem ki. A kampányt lejátszó Yog-Sothoth.com-on vezetett játékból írt novella is szerepel a kötetben és a szerzők azt ígérik, hogy igazi inspiráló ereje lesz a leendő Őrzőknek (így hívják a Call of Cthulhu játékban a mesélőt). Mondanom sem kell, a kockakészlet vonatos és csak így lehetett kapni. A kartonhenger két fincsi kiegészítőt tartalmazott, mint később kiderült: a tányéralátétet, illetve az étlapot!

Gyönyörű sárgás, Orient Express logós borítékok kerülnek elő eztán. Itt elég vegyes minőségű kis apróságok bújnak meg a borítékokban. Egyik-másik útlevél nagyon klassz, de van néhány furcsán fényes papírra nyomott is. Az érem aranyos, a poháralátét egy kicsit kicsi, de a vonatjegy a részletezettségével mindent visz! (Valójában a jegyek nem a borítékokban voltak, hanem két réteggel lejjebb. Elnézést a tévesztésért!)

Előkerül az első “könyv” a dobozból, ráadásul mindjárt egy másik furcsasággal együtt. Az első a játékosoknak kiadható segédletek egy extra példánya: vastag lapok, perforálva, hogy könnyen ki lehessen venni a könyvből, 192 oldalon! Térképek, újságcikkek, telegrammok sokasága, melyek egy része a hangulat megteremtését szolgálja, de jelentős részük inkább nyom az egész Európán át zajló nyomozáshoz. A mesélői paraván címlapja az Orient Express útvonalának térképét tartalmazza, maga a paraván pedig egészen jól sikerült beltartalmát tekintve. Szabályokat, a vonathoz kapcsolódó elemeket láthat az őrző, a grafikus felén pedig a vonat egy igazán cthulhoid változatát nézhetik a játékosok.

A handoutok alól két masszív érdekesség is felbukkan. Az egyik a kampányban kulcs szerepet betöltő ereklye nagy, színes, vastag kartonból kialakított része. Mivel ez erősen spoileres, erről nem közlök képeket, de a korábbi kiadáshoz képest itt nagyon érződik, hogy jobbat, tartósabbat és használhatóbbat akartak csinálni a készítők és bizony ez sikerült is nekik! Viszont ami ez alatt látszik, az maga az alapdoboz. Ekkorra ugyanis világossá válhat a tisztelt olvasó számára, hogy a fentiek bizony csak a kickstarteres egységcsomag extrái voltak! Vaskos doboz a kampány, nem könnyű kiemelni sem. Külön fóliázva van, a tartalma pedig valami egészen lelkesítő (ha az eddigiek nem lettek volna eléggé azok)!

2015-06-29 22.54.28

Tételes felsorolás, mert a könyvekre külön is ki akarok majd térni: egy korabeli angol szerző útmutatója az utazáshoz (a játékosoknak), nagy és színes térkép az OE útvonaláról, egy “gyufásdobozban” fogpiszkálók, hat vaskos kötet, egy megint spoileres kiegészítő és a vasúti kocsik térképei, valamint egy újabb sárga boríték (újabb útlevelekkel, poggyászmatricákkal és két képeslappal).

Külön posztot szánok majd alapos átolvasás után a kötetek tartalmának, külön kitérve rá, hogy miben más ez a kiadás, mint az eredeti volt. Most csak álljanak itt az oldalszámok, amiből sejthető, hogy mivel töltöm majd a következő heteimet.

  • Kampánykönyv: 74 oldal + néhány oldal reklám
  • Az Alpokon át: 264 oldal
  • Itália és azon túl: 272 oldal
  • Konstantinápoly és következmények: 192 oldal
  • Idegenek a vonaton: 90 oldal + néhány üres lap jegyzetelés céljából
  • Handoutok könyve: 192 oldal

A fentiek összesen 1084 oldalt tesznek ki (nem számolva a novelláskötettel és a játékosoknak szóló utikönyvvel). Persze ennek jó része kép, tárgymutató, tartalomjegyzék, szabályokhoz kapcsolódó crunch, de így is masszív mennyiség. És hogy mi lesz a sorsa ennek a rengeteg betűnek? Természetesen tervezem lemesélni, méghozzá úgy, hogy ezúttal ne kelljen félbehagyni! Kezdés valamikor szeptemberben!

2015-06-29 23.17.59

Reklámok

Horror on the Orient Express” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Ha kihagysz, többet nem vagy a barátom :((((( Vicceltem, de tényleg szeretnék játszani vele, olyan baromi régóta hallgatom hogy az OE így meg az OE úgy…

  2. Nagyon sok tanulság van a korábbi próbálkozásokkal kapcsolatban, azok figyelembevételével tervezem mesélni a következő próbálkozást. Hogy értsétek, ez egy nagyon-nagyon hosszú kampány. Hogyha mondjuk minden második szombaton játszunk 6-8 órát, akkor tart egy éven át a játék (vagy több, ha a karakterek direkt nyomozáson túli életével is akarunk foglalkozni). Kritikus a játékosok motiváltsága, együttműködése, nyitottsága. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy veletek bármi probléma volna, de külön posztot szentelek majd annak, miként is érdemes és lehet egy ilyen léptékű kampányt játszani.

What do you think?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s