Őszi D&D találkozó

Október 22-25. között Kismaroson voltunk, hogy játszunk nagyokat. A Magyar Dungeons & Dragons Közösségben szerveződött a találkozó, kimondottan azzal a céllal, hogy két teljes napot szánjunk kedvenc szerepjátékunkra. A csupasz számok: pénteken négy, szombaton öt játék ment le, összesen 23-an voltunk és három társasjáték is előkerült a hétvégén. Szubjektív beszámoló az általam játszott meséről, utána pedig a visszajelzések értékelése, elsősorban magamnak, hogy a következő találkozónál legyen mire figyelni.

2015-10-24 17.16.59

Az Elfeledett Keresztút volt a kaland címe, amiben részt vettem, két másik játékossal. Panther Sooul mesélte a saját maga által kidolgozott kalandot, ami szerencsétlen módon teljes partihalállal ért idejekorán végett. Hogy miért nem bántam? Mert a játékkal töltött órák bőven kárpótoltak a tragikus végért. A középkor vége felé játszódó kaland az osztrák Mondseeben játszódott és a három karakter egy pogány kolónia kiemelt tagjaiból állt: egy druida, egy elf zsivány (ez voltam én) és egy fél-elf warlock. Nem volt nehéz dolgunk, és itt emelném ki a mesélőnk egyik legjobb képességét: nagyon kevésből sokat mondott, nagyon gyorsan átadta a világ felépítését, hangulatát, a kort és a környezetet annak sok apróságával együtt. További pozitívumként említeném, hogy zseniálisan hozta a tündéruradalmak szerepét, a meseszerű lények D&D-s szörnyekként való megjelenítését (a bányász goblinok nagyon sokáig emlékként élnek majd tovább) és a varázslatok működését-hatását. Nekem amolyan Ars Magica & Helvéczia hangulata volt a játéknak, mindkettőből a legjobb elemeket ötvözve. Másik pozitívum a mesélő átéléssel teli játéka, nagyon jól hozta a különböző NPC-ket, szörnyetegeket, nem ritkán felállva az asztalnál, egész testével eljátszva azokat. Végül egy szinte magától értetődő dolgot emelnék ki: ügyesen lavírozott a mesélőnk a világban való szabad mozgás, a játékosok döntései és a történet előrehaladása között. Nem éreztem, hogy bármi erőltetett lett volna, ugyanakkor volt hatása a döntéseinknek, miközben volt rendesen történet, amit játszottunk – még ha a végéig nem is jutottunk el.

Hogy egy kicsit árnyoldalakat is említsek, a teljes partihalál abból a szempontból nem volt jó, hogy lett volna még 2-3 óránk játszani. Hogyha nem a második napon van a játék (éjjel fél hármas lefekvés után), akkor valószínűleg frusztrált volna. Mi is hibásak voltunk játékosként, de valahogy nagyon nem illett a helyzethez a pihenés, pedig ráfért volna a karakterekre, meg persze a kockák is ellenünk voltak. A nyitottan dobó mesélő átka. :) Megemlíteném még talán azt, amikor engem személy szerint eléggé felzaklatott a tolvaj-lány indulatos, agresszív verbális támadása és fenyegetőzése. A saját nünükém, tudom, hogy ezt nehezen viselem, rosszul reagálok rá: bár el tudom választani azt, amit a mesélő és amit az NPC mond, mégis eléggé felhúz és dühössé tesz. Elvileg ez a cél, de nem feltétlenül akarom ezt egy játék keretein belül megélni. Szerencsére a végére kifejezetten jól sült el a dolog és persze benne van, hogy kvázi ismeretlenek játszanak, ahol erre nagyobb esély van, mint ismeretlenek körében.

Végül általánosságban a találkozóról: a 22 résztvevőből (magamat, mint szervezőt nem számolom) 14-en töltötték ki a visszajelző kérdőívet és mindannyian nagyon jól érezték magukat. 4 mesélő válaszolt és mindössze 2 olyan válaszadó volt, aki nem társasjátékozott valamit a szerepjáték mellett. A szöveges visszajelzésekben kiemelték, hogy jó volt a “kötött” és kötetlen programok aránya, rendben volt a helyszín és jól szolgálta a játékot. A társaság nagyrészt jó emberekből állt, akikkel nem csak játszani volt jó, hanem egyéb témákban beszélgetni is – a közösség nyitott, érdeklődő volt. Ami “hátrányként” felmerült, az a kimerítő jelleg volt: már az első estén is sokan fennmaradtak sokáig, ami megismétlődött a második és harmadik estén is.

Szervezői oldalról ami egy kicsit necces volt, az a második napra eső meséknél a játékosok létszáma. Ugye egyel több mese, ugyanannyi emberre jobban szétoszlott, több volt a kisebb létszámú játék. Mint kiderült, ez egyébként senkit sem zavart, de talán érdemes rá a jövőben jobban figyelni és esetleg sávosan beosztani a mesélőkhöz a játékosokat.

2015-10-24 17.19.29

Az egyes elemek értékelése:

  • Mesélők – 7 kiváló, 5 jó, 1 inkább gyenge.
  • Mesék – 4 kiváló, 7 jó, 2 megfelelő.
  • Játékosok – 6 kiváló, 6 jó, 2 megfelelő.
  • Társasjátékok – 10 kiváló, 3 jó, 1 megfelelő.
  • Helyszín – 3 kiváló, 8 jó, 2 megfelelő, 1 inkább gyenge.
  • Időpont – 5 kiváló, 9 jó.
  • Hosszúság – 6 kiváló, 5 jó, 2 megfelelő, 1 nagyon gyenge.
  • Ár – 11 kiváló, 3 jó.

Mi ebből a tanulság? Bár a mesélők jól teljesítettek, lehet, hogy a kalandok kiválasztásánál jobban oda kell majd figyelni legközelebb. A játékosok jók voltak, de akár adhatunk is pár tanácsot, hogy mitől lesz egy játékos igazán kiváló egy ilyen találkozón. Nem hagyhatjuk otthon a társasjátékokat (Dungeon Command, Temple of Elemental Evil, A Touch of Evil). A helyszín okés volt, az időpont és a hosszúság szintúgy. Utóbbi kapcsán volt még egy fontos kérdés, az pedig a játékok hossza: 3-an mondták, hogy túl hosszú volt a játékra szánt idő, 4-en mondták, hogy játszott volna még többet, 7-en pedig jónak találták a két napnyi játékot. (Ahogy néztem, nagyjából 9-10 óra körül ültek le az emberek játszani és általában este 7-8-ig ment a játék egy-egy kivétellel.)

Az igényfelmérés kapcsán előkelő helyen szerepelt a Hősök Hajnala, illetve a D&D közösség akár csak egy napos, akár hétvégére eső formája is (péntektől vasárnapig). Matyinak üzenem így is, hogy van igény táborra is, de persze ez csak egy kis létszámú rendezvény válaszadóinak néhány tagját jelenti. :)

12191840_10206700961295981_6214227981931428637_n

Reklámok

What do you think?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s