Star Wars – még mindig

Ha már megírtam a geekzes kritikára, gondoltam beposztolom ide is.

Az megvan, hogy Rian Johnson nem látta a VII. rész final cutját, mikor megírta ennek a forgatókönyvét? “Művészi szabadság.” Csoda, hogy kerültek bele logikátlanságok.

Két külön szinten érdemes a filmet vizsgálni. Igazi rajongóként (definíció: ha Luke vagy Han akartál lenni oviban / általános isiben és Leia hercegnőbe voltál életedben először szerelmes) vagy egyszerű mozinézőként, aki két óra önfeledt szórakozásra vágyik.

Szerintem mindkét szinten csúfos kudarc a film, csak felsorolás szintjén a hibák: SPOILER

Entertainment:

– Rettentően kusza, sokszor ordító lukakkal bíró történetpálya. Holdo tervének titkolása, Luke reakciója, amikor segítségért fordulnak hozzá (minek hagyta ott a térképet, ha nem akarta, hogy megtalálják? O.o), Luke miért hologramként harcol, miért nem tudott odarepülni, hogy lehet, hogy elfogy az üzemanyag, mert kell a transzportokba, de aztán mégis van a hiperugráshoz, hogy lehet hiperugrással szétrombolni egy űrhajót és eddig ez miért nem jutott senkinek az eszébe, miért Holdo ugrik, miért nem autópilóta vagy egy droid? – Felesleges történetszálak (kaszinóváros, az ottani üldözés, fülesló szabadítás, Finn és Rose kapcsolata).

– Senki sem kérdezi meg Leiától, hogy ugyan má’ mi volt ez az Erőpajzs, amivel visszajött az űrből.

– Rey futkos fel-le, tud dolgokról, amikről nem kéne tudnia, gyakorlatilag levált a történetről, a korábban összerakott hármas, Finn+Poe+Rey mintha három filmet csinálna…

– Rose lecseszi Finnt, hogy ne ölje meg magát azért, hogy elpusztítsa az ellenségeit, hanem éljen a szeretteiért. Ugye előtte Holdo megölte magát, hogy mentse a Lázadókat (akik a film elején még Ellenállók, dehát whatever), utána közvetlenül jön Luke és feláldozza magát, hogy megmentse az Ellenállókat, illetve feláldozza magát is, hogy megmentse Finnt, aki ugye így nem tudja megmenteni a Lázadókat, azaz szerettei se nagyon lesznek, dehát whatever. Mindfuck.

– Miért várjam a IX. részt, ha a VII-ben hót felesleges volt felrobbantani a Halálcsillag III-at, ha egyszer az Első Rend csak erősebb lett tőle és mostmár tényleg az egész Galaxist irányítják.

– Komikus, hogy kétszer kétszáz ember piú-piúja egy marék űrhajóval és 450 liter üzemanyaggal valahol az űr egy sehonnai szegletében úgy van beállítva, mint a végső Ellenállás és a Gonosz Első Rend Háborúja. Hiteltelen az egész konfliktus, nincs miért izgulni, aggódni. A Starship Troopers jobban tolta ezt.

Rajongó szintű problémák:

– Luke karakterével nem az a baj, hogy nem olyan, mint az eredeti trilógiában, hanem hogy semmiféle utat nem látunk, hogy hogyan lett azzá, ami most. Egy rohadt nagy űr van a két trilógia között (eredeti és az Ébredő Erővel kezdődő). Az a magyarázat, amit kapunk az unokaöccsével kapcsolatos félelmeiről, az meg komikus, szar és full hiteltelen az eredeti trilógia Luke-jához képest.

– Első Rend, Snoke, Halálcsillag III. és az eredeti trilógia következményeinek full kukázása és rebootja a VII. részben, amit aztán félig megint rebootolnak a VIII. részben. Gyakorlatilag lenullázták a Lázadók összes csatáját, önfeláldozását, Luke, Leia és Han összes kalandját és sikerét azzal, amilyen világot teremtette. Ez főleg azért bosszantó, mert Első Rend és Snoke nélkül is kiválóan el lehetett volna mesélni jobbnál jobb történeteket az Erőről és Luke / Leia / Han utódairól, akik átveszik szépen a IX. rész végére a stafétát, elbúcsúznak fateréktől, megbékélnek az Erő világos és sötét oldalával, miközben legyőznek egy szépen felépített gonoszt öszefogva, vagy önfeláldozva, vagy bárhogy, de egy koherens, ívelt történeten keresztül. Űrcsatákat lehet betenni kalózokkal, hódítókkal, maradék birodalmi hadurakkal, vagy csak az Új Köztársaságon belüli villódzással is, ha mindenáron azt akarjuk, hogy X-Wingek röpködjenek felrobbanó hadihajók előtt. Abrams és Kathlin Kennedy azt hiszik, hogy a fénykardtól, Luke-tól és az X-szárnyútól Star Wars a Star Wars, pedig nem. A mesétől az, attól, hogy a jó szembeszáll a gonosszal és legyőzi azt. Attól, hogy a családi kötelékek erősebbek, még az Erő sötét oldalánál is. Arról, hogy az önfeláldozás nem hiábavaló, hanem szükséges, hogy a nálunk sokkal, de sokkal nagyobbal szembeszálljunk. Olyasmi, amitől 8 éveseknek csillog a szeme és sugárpisztolyt kérnek karácsonyra, és amit mi is szívesen megtanítunk nekik szülőként. Igen, naív és idealista, mint minden mese.

– Rey céltalansága. Nagyon jó színésznő, elsőre érdekesnek ígérkező karakter, ráadásul girlpower, meg minden, de semmit nem tud szerencsétlen kezdeni magával. Ténfereg ide oda a díszletek között, a rendezők rángatják jobbra-balra, de nem értjük, hogy honnan jön, hová tart, miért kéne őt szeretnünk, mik a hibái, amiket le fog győzni, kivel van bármi kötődése a jók közül, miért harcol a Lázadók oldalán… megannyi lehetőség, ami miatt kötődhetnénk hozzá, érdekelhetne minket a sorsa, de semmi. Konkrétan egy mondatát nem tudom felidézni a filmből, kivéve azt az egyet, amikor felkéri Kylo Rent, hogy öltözzön fel. Egyébként a film Kylo Rennel sem tud sokkal többet kezdeni, néha látjuk a vívódását, meg nagy hatalma van (jaj!, hát kinek nincs egy mesében nagy hatalma, aki fénykardot használ???), de hogy kiért és miért csinálja, amit csinál, az totál homály. (Érdemes ezügyben újranézni az eredeti trilógiát, mindenkinek teljesen egyérelműek a motivációi: Leia és Luke idealista, Han a pénzre hajt, utána Leiára. Aztán elindul a történet és jönnek a fordulatok, viszonyrendszerek.)

– Poe karaktere. Ezt nem tudom pontosan, csak másodlagos forrásból, de a regényekből és a képregényekből kiderül, hogy Poe már legalább kétszer megtanulta, hogy ne hősködjön hűbelebalázs módjára, mert kockára teszi a bajtársai életét, az meg nem jó dolog. Nem hülye, így akár itt is megtanulhatná Leia és Holdo szelíd figyelmeztetése kapcsán, de nem, idiótát kell belőle csinálni.

– Politikai agenda nem kell a Star Warsba, mert nem időtálló. Értem én a feminizmust, azt is tudom, hogy a fegyverkereskedelem nem jó, azt is hogy az állatkínzás is rossz, de ezt ilyen szembántóan és bután betenni a filmbe… hát leesik a vászonról. Érdemes megnézni a nők és férfiak szerepét a filmben: Phasma kivételével a Gonosz csak férfiakból áll, a Jó oldalon pedig minden hapsi egy idióta, míg a nők makulátlan, bölcs, még ha a történetet nagyon előre nem is lendítő szereplők. Lehet a nők egyenlő esélyeit megteremteni a film kapcsán, de akkor azt bízzuk Joss Whedonra, ő legalább ért hozzá és nagyon jó érzékkel csinálja.

– A VIII. résznél járunk. Egy film van hátra és egyelőre másfél mondatban össze lehet foglalni a filmek történetét. Három, ha elmeséljük az ikonikus karakterek dicstelen halálát is. A Star Wars a meséről szól, arról, hogy bármikor előadod valakinek színesen, érdekesen a vacsora után és ő élvezi akkor is, amikor meséled. Hát itt k. nagy bajban lennék, ha el kéne mondanom, hogy mégis, mi a lótúró történt itt. Az egész filmre jellemző, hogy a rajongók ezerszer érdekesebb, hangulatosabb, jópofább teóriákkal álltak elő, mint amit Rian Johnson megírt – egyébként bevallottan semmit sem olvasott a neten terjengő találgatásokból. Érdemes megnézni az arcát, amikor párat próbálnak neki feldobni egy interjúban. Kínos neki, az interjúzónak és a nézőnek is az egész.

És az egészhez itt a blogon még annyit teszek hozzá, hogy nem tudom hol és hogyan lesz így nekem kedvem Star Wars szerepjátékot játszani. Kezdjem el én megírni a saját VII. részemet? :(

Reklámok

Star Wars – még mindig” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. 98%-ban megfogalmaztad, amit én csak úgy tudtam, hogy: ez kurvaszar. El is kezdtem (újra)olvasni a Thrawn-trilógiát, egyrészt mert eddig az volt a kb. hivatalos folytatás és 15 éve olvastam utoljára, másrészt meg mert az tényleg folytatás és tényleg Star Wars. Eddig elég jól öregedett.

  2. Számomra egyetlen megoldás létezik. Leszarom a Disney kijelentését, miszerint a közel 30 év alatt képregényekből, regényekből és egyebekből jól felépített és kb. 80%ban működő Expanded Universe kuka és Legends lett. Én megmaradok annál és szerintem meg ez az elrontott és összekuszált, alapvetően se füle se farka pollkorrekt fos a kuka és nem pedig az “új” kánon. Kötelességből megnézem őket a moziban minden alapvető elvárás nélkül és jót röhögve távozom. Látszik hova tart a Disney…kreatív ötlet semmi (nem csak ennél a frencsájznál :D…a jégvarázson kívül az Oroszlánkirály óta nincs rendes meséjük ill. MARVEL lufi is lassan kippukkani látszik, hiába vette meg az Xment és az F4et is…ja kérem, az nem elég ha gazdag vagyok…) csak a pénz és a bögreeladás a fontos. És itt jön be az, amit én “prófétaként” már megmondtam annak idején: Lehet szidni Lucast, hogy ilyen meg olyan, és lehet utálni az előzmény trilógiát (ami szerintem jó) de az új részek fényében kiviláglott, hogy bizony Lucas nélkül nincs igaz Star Wars és mennyivel magasabb szint volt az I. II. és a III. minden hibája ellenére és azok úgy tudtak egy új generációnak szólni és reflektálni egy új korra, hogy megmaradtak az elődök és az alapanyag tisztelete mellett.

  3. Egyetértek az előttem szólókkal. DE-de az emberek kajálják, és mi is meg fogjuk nézni a IX részt is. Pénz a kasszában.a többi mellékes. ld VIII rész bevételi adatai.

What do you think?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s