Egy évnyi játék

2016. december 24-én kezdtem el vezetni, hogy mely napon, mit és kikkel játszom. Szerepjáték-alkalmakat és társasjátékos alkalmakat is rögzítettem, amit most, egy év távlatában tanulságos átnézni. 133 napra rögzítettem játékot, ami az eltelt időt figyelembe véve azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik napon játszottam (2,8) valamit. A 133 alkalomból 89 volt szerepjáték, 45 pedig társasjáték. Az év során 111 különböző emberrel játszottam.

Image result for d&d 5e

Szerepjátékok

Az év sikere egyértelműen a DnD 5e. 55 alkalommal játszottam és ehhez kapcsolódnak a legszebb emlékek is. 53 különböző ember szerepel a játékrendszer mellett, ami azt is jelenti, hogy ezt játszottam a legtöbb különböző személlyel. Nem csoda, hiszen itt szerepel DnD Klub, három különböző kampány (Curse of Strahd + Out of the Abyss, Lost Mine of Phandelver és Storm King’s Thunder), és a Hősök Hajnala találkozó is. Bár nem tökéletes, az 5e mégis a legjobban használható rendszer számomra. Mostanra kiismertem, tudom korrigálni, ahol kell, rengeteg segédanyagom van hozzá, szóval várhatóan jövőre még többet fogom játszani.

Érdekes egyébként, hogy 28 alkalommal játszottam, 27 alkalommal pedig meséltem 5e-t. Mesélőim között volt a klubban Norbi, Attila, online Attila és persze az SKT révén Chomy masszívan. Ahhoz képest, hogy azt szoktam mondani, hogy finnyás játékos vagyok, aki minden mesélőben hamar meglátja a korlátokat, egész sok jó mesélővel találkoztam idén.

A Shadow of the Demon Lord szerepel a második helyen, 10 játékalkalommal és 8 különböző játékossal. Ez nagyobbrészt a Tales of the Demon Lord “kampány”, ami elég komoly kudarcba fulladt. A történetek sem voltak annyira jók, mint amire számítottunk, a rendszer egy-két furcsaságát sem tudtuk megszokni (kezdeményezésrendszer), meg a csapat is széthullott egy idő után. Volt egy próbálkozás feltámasztani egy saját sandbox kampányban, de az sem működött igazán. A nagy tanulság számomra az volt, hogy a játékosaim és talán én sem vagyok igazán alkalmas a nagyon karakterközpontú, sandbox mesélésre, kellenek a történetek, a botok és répák a karakterek motiválására. A SotDL egyébként nem fog hiányozni jövőre, ha kimarad. Bár Kickstarteren keresztül megvan a rendszerre konvertált klasszikus Freeport kampány (kalózok és kultisták), egyrészt három-négy könyvet meg kéne venni nyomtatott formában is, másrészt viszont kéne hozzá csapat, mert az állandó csapatom nem igazán lelkesedik a kalózos történetekért.

Az FFG-s Star Wars a harmadik a listában, 8 alkalom, 16 különböző játékossal, hála az Auer Balázs és BigFoot által szervezett SW Legends találkozósorozatnak, ahol nem csak teszteltem, de meséltem is az új rendszerben a kalandot idén. Meg volt egy minikampány, hosszabb kaland, amit a szokásos csapattal játszottunk végig. Nem volt rossz, szeretem ezt a rendszert és talán jövőre ebből kellene leginkább többett játszani, már csak a beruházás mértéke miatt is. Érdekes összevetni egyébként a DnD 5e-vel a dolgot, hogy mennyivel többet költöttem rá, mennyivel több könyvem, kockám, figurám, szir-szarom van hozzá, egyszerűen azért, mert DnD-hez nem jelenik meg annyi minden, illetve ami megjelenik sem feltétlenül jó.

Image result for dawn of the rebellion star wars roleplaying

Volt két kör az Adventures on Middle-Earth játékkal, 5 alkalom, 8 különböző játékos. A SotDL-hoz hasonlóan csalódás. Nem hozza azt a Középfölde hangulatot, amit egyébként a One Ring igen – és amit sajnos idén nem játszottam. Sok szót nem érdemes rá vesztegetni, ha lenne lelkes és ráérős csapat, aki szívesen játszana Középföldén, akkor a One Ringet nagyon szívesen leporolnám és játszanám. Persze viszonylag hátul van a listán az 5e és a Star Wars után, de rajta van.

Ezek után már csak egy-két alkalmas játékok szerepelnek, mint az Advanced Fighting Fantasy, a Kard és Mágia, Kard és Másodteremtés, Helvéczia és az Arkham Nighton mesélt Call of Cthulhu. Bár sok különféle emberrel játszottam, meg el is férnek a naptárban, valahogy mégsem ragadtak meg hosszabb távon. Talán ebből a szempontból a Call of Cthulhuban van potenciál, csak hát az állandó csapatom mind a Masks of Nyarlathotep, mind a Horror on the Orient Express kampányokat játszotta, szóval ezekhez új hosszú távon stabil, összeszokott és ráérő csapat kellene, ami viszont közel lehetetlen kritériumrendszer.

Külön említeném meg Matyi kísérleti játékait, amiből online kettőt játszottunk és valóísznűleg érdemes lenne többet. Érdekesek, hangulatosak, ráadásul könnyen és jól lejátszhatók egy alkalommal, pár órában.

Társasjátékok

A 45 társasjáték-alkalom vizsgálata egyértelműen jelzi, hogy a kooperatív játékok híve vagyok: 31 alkalommal vezetnek a 15 kompetitív játékkal szemben.

Image result for lord of the rings lcg

Az év sikertörténete a Lord of the Rings – Living Card Game, amit Benedekkel és Attilával is sokat játszottam idén. (14 alkalom) Remélem, hogy jövőre még többet fogjuk, mert amellett, hogy remek játék, sokat ad a Tolkien élményhez is a maga történeteivel és helyszíneivel.

A második nagy siker a Mansions of Madness 2nd Edition a festett figurákkal és 7 játék-alkalommal. Jó volt, lesz is még, főleg, hogy megkaptam Ágitól a Streets of Arkham kiegészítőt. Egy kicsit talán körülményesebb, mint a LotR LCG, cserébe nem kell rá két játék között készülni.

Volt öt alkalom Star Wars: Armada, ami jó volt, de a szervezés és más játékok prioritása miatt el-elmaradt és dugába dőlt. 4 alkalom volt a Zombicide: Black Plague és a Star Wars: Imperial Assault is, amiből inkább a másodikat játszanám többet. Vannak ott bőven kampányok, amiket végig lehetne játszani, csak hát ahhoz is kellene egy dedikált kis csapat legalább 3 fővel és fix időpontokkal. Kb. ez az a játék, amit a LotR LCG mellett szívesen betennék fix napokra. A Zombicide: Black Plague annyira nem hiányzik. Nem rossz játék, de a minden scenarióban újrakezdődő karakter-fejlődés és a viszonylag hasonló játékmenet scenarióról scenarióra nem annyira izgalmas. Cserébe hamarosan megjön a Green Box, zombi goblinokkal és orkokkal, amire egy DnD 5e kampányt akarok majd írni.

A társasjátékok terén sok volt, amivel egy, vagy egy-két alkalommal játszottunk csak. Ezek nem voltak rosszak, gyakorlatilag mindegyikben volt mit szeretni. Dead of Winter, Red Novembe, Mythos Tales, Merchants & Marauders, Mage Wars, Fedőnevek, Dominant Species, stb…

Összegzés

Visszatekintve azt kell mondjam, hogy jó év volt 2017. Megismerkedtem új emberekkel, akikre stabilan lehet számítani, és akik bekattantak egy-egy játékrendszerhez. Öröm számomra, hogy 20 közös játék-alkalommal a párom is rajta van a listán ötödikként, méghozzá úgy, hogy egyébként csak társasjátékokat játszunk együtt.

Jövőre a tervek a következők:

  • Az Out of the Abyss kampány, ami a legstabilabb és a legfixebb minden játék közül. Nem lehetetlen, hogy őszre befejezzük, amikor is a csapattal keresünk egy másik játszható kampányt.
  • Storm King’s Thunder, aminek bár még nem látszik a vége, de azért már érezhetően a csúcspont felé közelít a csapat. Hogyha visszazökken a rendes kerékvágásba, akkor őszre legkésőbb ez is kifut. Kérdés, hogy Chomyék terveznek-e mást utána, amiben marad nekem hely.
  • Lord of the Rings LCG. Stabilan, rendszeresen, remélhetőleg egy ponton összevont kis klikkek helyett közösen. Bőven van még vagy 8-9 teljes ciklus 9-10 kaland ciklusonként, amit végig lehet majd küzdeni.
  • Találkozók szempontjából mesélni csak a SW Legends találkozón akarok, nem számítva persze a tavaszi dorkfestet.

Vágyak és realitások:

  • Egy stabil Imperial Assault csapat jó volna hétköznap estére.
  • Szerepjáték valószínűleg nem fog több beférni. A Lost Mine of Phandelver csapat is megdöccent szervezésileg, amit sajnálok. Ha eljutunk a végére, megvizsgáljuk a lehetőségeket, mert kár lenne veszni hagyni a srácokat.

Image result for imperial assault

Reklámok

What do you think?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s