2018: évértékelés

Viszonylag precízen sikerült vezetnem a játéknaplómat, amiből aztán kiváló kimutatások és érdekes megállapítások tehetők. Persze biztosan vannak benne hibák és pontatlanságok, de mivel több, mint 500 sor adatról beszélhetünk, ha ezek 3% alatt maradtak, akkor már tudományosan is megállná a helyét. Vagy nem. :D Szóval 2018-ban (pontosabban 2017. december 27. és a mai nap között) összesen 610 órát játszottam, ami 203 játéksessionből jött össze.

Persze a szerepjáték volt a domináns, 430 óra, míg társasjátékkal 180 telt. Utóbbiakról nem is akarok különösebben sokat írni.

  • A leggyakrabban játszott játék a Lord of the Rings Living Card Game (75 játék, 85 óra alatt), ami nem is csoda, hiszen majdnem minden hétfőn jönnek a srácok és játszunk.
  • Ezt követi a Zombicide (17 játék, 36 óra), ami a Black Plague és a Green Horde,
  • majd jön a Mansions of Madness 2nd Ed. (8 játék, 27 óra).
  • Szerepel még a listán: Star Wars: Imperial Assault, Legendary, Commands & Colors, Eldritch Horror, Blood Rage, Crossfire / Star Wars és Love Letter is.

Vannak régi jól bevált játékok, újdonságok, sőt, saját hackelés is (Crossover / Star Wars), amire büszke vagyok. Nem érzem, hogy bármi hiányozna, bár van pár társas, ami csak áll a polcon és elő lehetne venni. Meglepő, hogy például Merchants & Marauders nem volt idén, de War of the Ring sem. A Battle of the Five Armies-t is kipróbálhatnám már végre, illetve ott van a Conan társasjáték a kiegészítőjével (a hódítós ország-menedzselős, nem a mesélős). Hogyha azt nézem, hogy melyik játékot hány különböző emberrel játszottam, akkor a Zombicide vezet: 15 fő, míg a Star Wars: Imperial Assault 11.

A szerepjátékok terén a DnD 5e vezet: 51 játékalkalom, 276 óra. Nem csoda, hiszen idén játszottuk az Out of the Abysst, amiben meséltem és a Storm King’s Thundert játékosként, meg persze több DnD Klub, az Eberron kampányos csapat játékai is itt vannak a listán. Erről később még részletesebben, álljon itt a többi szerepjáték:

  • Conan: Adventures in an Age Undreamed Of, 72 óra, 10 játékalkalom. Kisebb részben meséltem, főleg Attila meséjéről szólt. A rendszer elég nagy csalódás lett a végére, de a könyvek hangulatosak és nem bántam meg, hogy kipróbáltuk. Jó ötletekkel vannak tele, csak nincsenek lecsiszolva, kitesztelve. Egyszer átírom Sharp Swords & Sinister Spells rendszerre…
  • Blades in the Dark, 15 óra, 4 játékalkalom. Egy alkalomszerűen szerveződő csapat új ismeretségekkel, laza minikampány. Jó volna ezt a játékot komolyan játszani,  nagyon más, mint a DnD nagyon sok téren (mechanika, felépítés, cél, setting), de a rendszeres csapatomban nem aratott osztatlan sikert.
  • Kard és Mágia, 14 óra, 4 játékalkalom. KaTa és a saját kalandmodulom, Vashundara bájának tesztjátékai.
  • Aztán már csak listaszerűen: Black Hack, Sharp Swords & Sinister Spells (utóbbi azért jobban tetszik, ha OSR hagyományok, amiből egyébként jó volna még), DnD 4e (jó volt kipróbálni), DCC (még mindig nem a kedvenc játékom), Kazamaták és Kompániák, Fiasco, D6 Adventure.

A DnD-ről külön írok majd, a többi kapcsán csak annyi, hogy egy kicsit szétaprózottnak érzem ezt a listát. Jobb volna kevesebb játékot ott látni, de több alkalmat akár valamelyik OSR játékról beszélünk, akkor egyéb játékokról. Sajnálom, hogy nem került fel sem az FFG-s Star Wars, sem a One Ring, de még egy Call of Cthulhu sem. Talán jövőre…

Hogyha az embereket is megnézzük, akkor látszik, hogy a DnD-t játszottam a legtágabb körben (31 fő), utána a Kard és Mágiát (12 fő), Conant (10 fő, ugye ez volt Hősök Hajnala táborban is). Szóval szerepjátékokat nem csak gyakrabban és többet játszom, de szélesebb körben is.

És akkor a DnD 5e. 15 játékalkalommal a Storm King’s Thunder vezet; ezt Chomy mesélte és olyannyira kiváló élmény volt, hogy ez lesz a következő kampányunk a 2019-es év elején. Jó volt ez kapcsán megismerni az arcokat, jó volt megtapasztalni Chomy mesélői stílusát, azt hiszem, hogy sokat tanultam tőle. 12 alkalom volt idén az Out of the Abyss, epikus lezárással, jó volt, de nem ismételném. A csapat persze marad, ők az állandó játékosaim, akikkel a Conanba fogtunk ősszel és akikkel az SKT játszom majd. Ezután jött az “eberronos” csapat, akik nem csak Kard és Mágia tesztcsapatként játszottak nálam, hanem végigvitték a Lost Mine of Phandelvert, majd belekezdtünk egy Eberron világán játszódó minikampányba is. Velük jó volna rendszeressé tenni az időpontot, de így is kijött idén összesen 14 játékalkalom. Volt még Oath of the Frozen King, DnD Klubos játék, Hősök Hajnala és persze Gery születésnapján a mesélés, ami igazán marandó élmény volt. És ezen a ponton jöttem rá, hogy a Feast of Goblyn a DnD találkozón nem került be a táblázatba, pedig a Ruined Kingdom-ot, az Al-Qadim-on való játékot felvittem. Csúnya hiba így a végére, különösen, hogy az ott megismert három játékos bármikor beülhetne hozzám a rendes társaságomba is, olyan jó volt nekik mesélni.

A tervek a jövő évre? A Storm King’s Thunder a biztos, a megszokott, biztos csapattal, kétheti rendszerességgel. Jó volna az Eberron kampánynak is belőni egy fix estét és rendszeressé tenni. Hogy belefér-e még egy játék, azt nem tudom. Egyrészt elvileg igen, ha a fenti számokat elnézzük, másrészt viszont a hétköznap esték kiszámíthatatlanok, a két-három hétnél ritkább alkalmak viszont nem jók. Meg persze kellene más is, mint DnD 5e. West Marches stílusú Sharp Swords & Sinister Spells, egy Cthulhu kampány vagy egy FFG-s Star Wars volna talán a legjobb, bár utóbbira veszem rá legkevésbé könnyen magam, hiszen a filmeket sikerült nagyon elfuserálniuk Disney-éknek. És persze ez csak a szerepjáték. A Lord of the Rings kártyajátékkal elleszünk kb. nyugdíjas korunkig, annyi kaland vár még ránk és az igazi és fogadott unokaöcsémék gondoskodnak róla, hogy az Imperial Assault se pihenjen. :) A közösségi élet szervezéséről még biztosan lemondok, bár a DnD Találkozó ősszel jó volt, a család most majd fontosabb lesz tavasztól, nem bántam meg, hogy kimaradt a második Hősök Hajnala, az egy alkalmas játékokra valahogy sajnálom a befektetett időt és energiát. Persze ki tudja, talán 2020 mást hoz. Mondjuk hozhatna egy kis Cyberpunkot. :)

What do you think?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s