Star Wars – új trilógia

Nem lesz spoiler, legalábbis igyekszem. Van pár gondolatom az új SW trilógiával kapcsolatban (Force Awakens, The Last Jedi, ???), amik nagyon kikívánkoznak belőlem.

Az új trilógiát JJ Abrams nekem alaposan elbaszarintotta első körben. Ugye a Starkiller Base, mint koncepció és az egész történet, miszerint a Lázadók Ellenállók nagy űrcsatába keverednek egy olyan szervezettel, ami a Birodalom, ami az Első Rend és csak úgy lett, az ugyebár az eredeti trilógia copy paste-je volt. Megismertük Reyt, akit naaaaagyon misztikusan árvaként, ismeretlen háttérrel hozott be a trilógia, mert csak, mert JJ Abrams (a k. anyádat). Kaptunk egy felütést Kylo Ren / Ben Solo és Luke tanításairól, de az is ugye egy nagy elkent maszlag volt, hogy majd jól megnézzük a következő részt. MIÉRT ENÉLKÜL NEM NÉZTÜK VOLNA MEG BMEG? Anyád! Bedobtak egy Snoke-ot, aki ugye eddig gondolom a Galaxis másik végén vagy egy fekete lukban tengette az életét, majd a Császár halála után harminc évvel hopp, ő az új Császár. És ezután a film után még nem tudtam megmagyarázni, hogy mi zavar igazán, de az Utolsó Jedik után már meg tudom. Az egész történetszál az Első Rend elleni küzdelemmel és a mostanra teljesen nyilvánvalóan szétesett Új Köztársasággal gyakorlatilag semmissé tette, kinullázta azt, amiért az eredeti trilógiában a hősök harcolnak. Amiért rengeteg Lázadó pilóta az életét adja, ami Darth Vader átfordításában kulminálódott, ami Luke kezébe került. Semmi. Hiábavaló volt az egész, mert eltelt harminc év, a forgatókönyvírók nem tudnak jobbat kieszelni, mint egy újabb, galaktikus léptékű hadsereg és az ellene küzdő maroknyi lázadó. PEDIG!

És akkor térjünk át az Utolsó Jedikre. Megtudunk valamennyivel többet Kylo Ren és Luke múltjáról, Rey múltjáról is, ami az egész korábbi misztifikálást kb. fölöslegessé teszi. Az egész Jedi / Erő / Sötét Oldal / Rey / Kylo történetszál tökéletesen működik, érdekes, izgalmas, új dolgokat hoz be, miközben újraértelmez korábban etalonnak vett dolgokat és jól csinálja. DE tökéletesen működne a történet az egész Ellenállók vs. Első Rend háborúzás nélkül is! És ez óriási GÁZ. Teljesen felesleges – egyelőre legalábbis – az egész háborúskodás, Finn karaktere, Captain Phasmáról és az Első Rend zsebdiktátorairól nem is beszélve. Még szegény Poe is tök fölöslegesen űrhajózik föl-le, meg lövöldöz hősiesen, csak háttér Rey, Kylo és Luke történetéhez. Nem kapunk több új Erő-használót, bár ugye a Rogue One is feszegette egy kicsit a kérdést és az új filmben is kapunk bőven kis snipeteket hozzá, de ezzel a történet nem foglalkozik. Az egy kicsit spoiler, de SEMMIT nem tudunk még mindig Snokeról, azon túl, hogy Erő használóként valószínűleg simán felveszi a versenyt Lukekal. És akkor jön az Utolsó Jedik és… de ez már spoileres lenne, szóval nem, de ha megnézed a filmet, érteni fogod.

Szóval a problémám, hogy az egész új trilógiát TÖKÉLETESEN fel lehetett volna vezetni úgy, hogy Luke és Leia a főszereplők, Luke a Jedi rend újjáépítésén, az Erőhasználók jövőjén agyal, ebbe bejön Snoke, Rey és Kylo Ren, miközben Leia az Új Köztársaság ügyes bajos dolgaival foglalkozik. Szólhatott volna ez a trilógia arról, amiről a címek szólnak: az Erő ébredéséről és az utolsó Jedikről, lehetett volna egy misztikus, személyes, gazdag, érdekes, komplex történet, amiben van idő és tér szépen kibontani mindent, amit a korábbi filmekben az Erőről tudunk. Akár még űrhajózást és csatát is lehetett volna behozni Han Solo vagy akár az utódja, Poe Dameron szerepében. Poe lehetett volna űrkalóz, az Új Köztársaság parancsnoka, aki a Birodalom maradékát számolja fel, lépten nyomon érezhettük volna az eredeti trilógia történéseinek a következményeit, ehelyett kaptunk egy reboot és repeat katyvaszt.

Hát így. Amíg a Force Awakens utólag rettenetesen dühít, a Last Jedi sokkal nézhetőbb, szórakoztatóbb, igazi Disney joyride. Van benne minden, ami kell, a Luke / Rey / Kylo Ren hármas története érdekes, a színészek kiválóak és jól játszanak, az űrcsaták persze gyönyörűen koreografáltak, csak éppen feleslegesek, gyakorlatilag nincs tétjük és nem értjük, hogy mi vezetett ide. Erre pedig nem indok / mentség, hogy hát olvasd el az összekötő regényt, képregényeket, játszd végig a nem tudom milyen játékot.  Van a filmben humor, az én ízlésemnek több, mint kellene, látszik, hogy mihez kell majd elolvasni a képeskönyvet a magyarázatokkal. A film rettentően polkorrekt a sokszínű közönséggel meg a női tábornokok és parancsnokok hadával, ami már egy kicsit leesik nekem a képernyőről, illetve a nem tudom, hogy akarnak-e bármit kezdeni szerelmi szállal, férfi-nő vonzalommal, de ha igen, akkor az talán még annál is furcsább és oda nem illő lesz, mint ahogy most szembántóan senki nem akar ezzel foglalkozni a szereplők közül. Gondolom meghagyják a fanficek íróinak. Meh.

What do you think?